Pms (adet öncesi sendromu), kadınların yaklaşık %50′ sinin yaşadığı bir durumdur. Regl döneminde de devam eden bu belirtileri nasıl geçiriyorsunuz sorusuna birçoğunuzun cevabı ‘ ilaç içiyorum, sıcak duş alıyorum, bitki çayı içiyorum, hareket ediyorum’ idi.
Bu belirtiler ne yazık ki döngünün normal bir parçası olarak algılanıyor. Bundan dolayı da bu belirtilerin kaynağını bulmak için bir çaba sarfetmemiş oluyoruz aslında. Bir önceki yazımda da bahsettiğim gibi bu belirtilerin altında yatan esas sebep hormonal dengesizliktir. Yazıyı okumak için http://fulyabozdemir.com/menstrual-dongu-101/ tıklayabilirsiniz.
Döngünün her iki fazında da östrojen ve progesteron bulunmak zorundadır, çok ya da az olması bu belirtilerin ortaya çıkmasına sebep oluyor. Doğum kontrol hapları, antibiyotikler, plastikler, hareketsizlik, alkol ve sigara tüketimi, işlenmiş paketli gıdalar vb hormonal dengesizliğin altında yatan sebeplerdendir. Hormonal denge için bir çok şeye dikkat etmemiz gerekir tabiki ama ben bugun ‘Tohum Döngüsü’ ‘nden bahsetmek istiyorum. Belki de ilk defa duyduğunuz bu tohum döngüsünün baş kahramanları ise; keten tohumu, kabak çekirdeği, susam, ay çekirdeği .
Tohum Döngüsü Nasıl Uygulanır ?
*28 günde bir regl olan biri için yazıyorum. Siz kendi döngünüze göre hesaplama yapabilirsiniz.
Reglinizin başladığı 1. gün ile 14. gün arası ( Bu dönemde östrojen baskındır.)
tüketiyoruz. Keten tohumu yüksek omega-3 içerir ve vücuttaki fazla östrojenin dışarı atılmasını sağlar. Kabak çekirdeği ise yüksek çinko içerir ve üreme fonksiyonları için önemlidir.
Reglinizin 15. gün ile 28. gün arası ( Bu dönemde progesteron baskındır.)
tüketiyoruz. Susam omega-6 içeriği ve E vitamini açısından zengindir ki bu doğurganlığın artmasını sağlar. Çiğ ay çekirdeği ise lignan içeriği sayesinde fazla östrojenin dışarı atılmasını sağlar.
Kimler Tohum Döngüsünü Uygulayabilir?
Düzenli Regl Döngüm Yok, Tohum Döngüsünü Nasıl uygulayabilirim?
Ne Zaman Etkisini Görürüm ?
Tohumları Çekilmiş Olarak mı Almalıyım ?
Bu Tohumları Nasıl Kullanabilirim?
Dyt.Fulya Bozdemir
3 Comments
[…] dengesizlik olduğundan tohum döngüsünü yapabilirsin. Tohum döngüsü nedir diyorsan http://fulyabozdemir.com/tohum-dongusu/ […]
Merhabalar pkos hastalığım var ve doğum kontrol hapı kullanıyorum.Hap kullanmadığım zaman adet görmem 6 ayı falan bulabiliyor.Tohum döngüsünü nasıl uygulayacağım hakkında detaylı bilgi alabilir miyim acaba? Hap dışında bir çözüm aramaya başladım bir süredir.
Yazı da bahsettiğim gibi adetin ilk gününden 14. gününe kadar 1 yk keten tohumu(öğütülmüş) + 1 yk öğütülmüş kabak cekirdeği tüketiyorsunuz hergün. reglinizin gününü bilmiyorsanız yeni ay da bu aşamayla başlayabilirsiniz. 14.günden 28. güne kadar da 2. aşamadaki tohumları tüketiyorsunuz her gün. 🙂